In onze moderne samenleving is het gebruik van elektriciteit onmisbaar. Elk bedrijf, elke fabriek en elke instelling is afhankelijk van stroom. Bij stroomuitval loopt de productie stil en kan er aanzienlijke schade ontstaan. UPS-systemen bieden de oplossing en zorgen ervoor dat bedrijven ook bij stroomuitval kunnen blijven functioneren. In dit artikel bespreken we hoe UPS-systemen werken en waarom ze essentieel zijn voor de industrie.

Hoe werken UPS-systemen?

UPS staat voor Uninterruptible Power Supply, in het Nederlands vertaald als "ongestoord stroomvoorzieningssysteem". Een UPS-systeem zorgt ervoor dat bij stroomuitval het systeem zelf de stroom levert, zodat de aangesloten apparatuur niet zonder stroom komt te zitten. Een UPS-systeem bestaat uit een batterij die opgeladen wordt door het elektriciteitsnet. Bij stroomuitval schakelt het UPS-systeem automatisch over op de batterij, zodat er geen onderbreking in de stroomvoorziening ontstaat.

Een UPS-systeem heeft verschillende functies. Zo voorkomt het systeem schade aan apparatuur door spanningspieken en -dalingen. Ook zorgt het systeem ervoor dat apparatuur op een veilige manier kan worden afgesloten bij langdurige stroomuitval. Daarnaast biedt het UPS-systeem bescherming tegen stroomstoringen en andere problemen op het elektriciteitsnet.

Waarom zijn UPS-systemen essentieel voor de industrie?

In de industrie is de afhankelijkheid van stroom groot. Bij stroomuitval kan de productie stilvallen en kunnen bedrijven veel geld verliezen. UPS-systemen bieden de oplossing en zorgen ervoor dat bedrijven ook bij stroomuitval kunnen blijven functioneren. Vooral in de sectoren waar continuïteit en betrouwbaarheid van groot belang zijn, zoals de medische sector en de chemische industrie, zijn UPS-systemen essentieel.

Bovendien zorgen UPS-systemen ervoor dat gegevens niet verloren gaan bij stroomuitval. In moderne productieprocessen zijn gegevens van essentieel belang voor het aansturen van machines en voorraadbeheer. Een stroomuitval kan ervoor zorgen dat deze gegevens verloren gaan, met alle gevolgen van dien. Door het gebruik van UPS-systemen blijven deze gegevens behouden en kunnen bedrijven na een stroomuitval snel weer verder.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een UPS-systeem is de 48 UPS. Dit systeem is ontworpen om kritische belastingen te beschermen tegen stroomstoringen. De 48 UPS is zeer betrouwbaar en biedt een hoge energie-efficiëntie. Het systeem is geschikt voor toepassingen in de industriële sector, zoals de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie.

Een belangrijk onderdeel van een UPS-systeem is de DC-AC converter. Deze converter speelt een cruciale rol in het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Het elektriciteitsnet levert normaal gesproken wisselstroom, terwijl veel apparatuur in de industrie gebruikmaakt van gelijkstroom. De DC-AC converter zorgt ervoor dat de batterij van het UPS-systeem de juiste stroom levert aan de aangesloten apparatuur.

De DC-AC converter werkt op basis van elektronische schakelingen en componenten. Het neemt de gelijkstroom van de batterij en converteert deze naar de gewenste wisselstroom met de juiste spanning en frequentie. Op deze manier kunnen de apparaten in de industrie blijven werken, zelfs tijdens stroomuitval.

X