Graafmachines en wielladers zijn zware en krachtige bouwmachines. Door de veelzijdigheid en efficiëntie zijn ze onmisbaar geworden in de bouw-, infrastructuur- en landbouwsector.  Ze worden gebruikt in verschillende situaties, zoals bij bouwprojecten, bij de aanleg van wegen, voor het verplaatsen van materialen en bij sloopwerkzaamheden. In dit artikel lees je alles over de toepassing van graafmachines en wielladers.

Wat zijn graafmachines?

Graafmachines worden gebruikt voor het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Ze bestaan uit een voertuig met een graafarm die is voorzien van een graafbak. Doordat je de graafarm kunt draaien en verplaatsen, is een graafmachine flexibel en veelzijdig in gebruik. Graafmachines zijn er in verschillende types en groottes, op rupsbanden of op wielen.

Wat zijn wielladers?

Wielladers, ook wel bekend als shovels of laadschoppen, worden gebruikt voor het laden en verplaatsen van materialen. Je komt ze overal tegen: op bouwplaatsen, in magazijnen, in de landbouw en in andere toepassingen. Ze bestaan uit een voertuig met een grote laadschop aan de voorkant die kan worden opgetild, gekanteld en geleegd.

Graafmachines en wielladers in de bouwsector

Er is eigenlijk geen bouwproject waar graafmachines en wielladers niet nodig zijn. Graafmachines worden vaak gebruikt op bouwplaatsen om funderingen te graven, bouwputten uit te graven en sleuven te maken voor leidingen en kabels. Wielladers worden vaak ingezet op bouwplaatsen om materialen zoals zand, grind, stenen, betonblokken en bouwafval te laden en te verplaatsen.

Graafmachines en wielladers in de infrastructuursector

Bij de aanleg van wegen, snelwegen en spoorwegen worden graafmachines gebruikt om grond te verplaatsen, bermen en greppels te creëren en uitsparingen te maken voor het leggen van pijpleidingen en bekabeling. Wielladers worden gebruikt voor het verplaatsen van aarde of stenen, voor het losmaken van puin of voor het vervoeren van buizen of zelfs pallets met stenen.

Graafmachines en wielladers in de landbouwsector

In de landbouwsector worden graafmachines soms gebruikt voor het egaliseren van land, het graven van irrigatiekanalen en het verplaatsen van mest of andere materialen. Wielladers worden gebruikt voor het verplaatsen van voer, mest, hooi en andere agrarische materialen.

Sloopwerkzaamheden

Graafmachines en wielladers zijn ideale machines voor sloopwerkzaamheden. Graafmachines met speciale, extra lange slooparmen worden gebruikt om gebouwen af te breken en het puin te verwijderen. Een wiellader met puinbak is zeer geschikt voor sloopwerkzaamheden en dan met name voor het laden en lossen van puin.

Graafmachines en wielladers zijn veelzijdige machines die zorgen voor een grotere efficiëntie in verschillende sectoren. Zoals hierboven beschreven zijn ze een belangrijk hulpmiddel in de bouw-, infrastructuur- en landbouwsector. Meer informatie? Neem contact op met een specialist in grondverzetmachines voor de mogelijkheden.